Joga za bol u leđima

joga-za-bol-u-ledima

Na pitanje “zašto me bole leđa?” zapravo i nije tako jednostavno odgovoriti. Ponekad se sagnemo, uzmemo neki teži predmet, podignemo i leđa nam se “ukoče”. U tom slučaju, razlog je očit.

No, ponekad ništa ne prethodi boli, već se ona samo pojavi.

U današnje vrijeme jako puno ljudi većinu svog vremena provodi u sjedećem položaju – i to vrlo često s pogrbljenom kralježnicom. Loše držanje samo po sebi može uzrokovati bol, a također i nedostatak fizičke aktivnosti.

Ono što je meni nekako logično raditi kada me leđa zabole jesu lagane vježbe istezanja. Joga nudi jako puno takvih vježbica i zato je odlična za prevenciju i smanjenje bolova u leđima.

No ono što je također bitno, a na što možda toliko ne obraćamo pažnju je i snaga mišića trbuha i leđa. Ti su mišići ključni za podržavanje kralježnice, a ako ih aktivno ne jačamo, s vremenom može doći do bolova u leđima.

Još jedan uzrok bola u leđima, koji je mi je čak i najzanimljiviji je STRES. Nakupljene emocije koje ne rješavamo aktivno, već “pospremamo” u tijelo mogu s vremenom uzrokovati kronične bolove u tijelu – najčešće upravo u leđima, vratu i ramenima.

Joga i mindfulness, koji su blisko povezani, mogu biti odlična pomoć kod boli uzrokovane stresom. Kroz svjestan pokret, disanje i smirivanje uma, dajemo priliku cijelom tijelu da se opusti – pa tako i mišićima i ostalim tkivima leđa koji često postanu napeti pod utjecajem stresa i uzrokuju bol.

Ako trenutno osjećaš bol u leđima ili se često susrećeš s tom boli – preporučujem ti da redovito vježbaš uz ovaj YOUTUBE video – Joga za bol u leđima. 🙂