Kako smanjiti stres?

joga-i-stres

Za početak htjela bih reći da nije svaki stres loš za nas. Stres često znači izlazak iz zone ugode, a to još češće vodi nekim novim spoznajama i napretku – što je za nas dobro.

Niti fizički stres nije loš, već upravo suprotno – nužno je izlagati mišiće, zglobove i kosti stresu kako bi postajali sve čvršći i snažniji.

No, svaka vrsta stresa i napora (kako fizičkog, tako i psihičkog) ako je previše učestala, opterećujuća i nekontrolirana – može dovesti do ozljeda (odnosno raznih psihičkih i fizičkih simptoma i smetnji). Ako ne pronađemo vrijeme za odmor i svaki dan se iznova izlažemo stresu, to može dovesti čak i do razvoja određenih bolesti i kroničnih stanja.

Srećom, postoji joga! Zapravo, bilo kakva vrsta fizičke aktivnosti i tjelovježbe može biti odličan saveznik u smanjenju stresa. Joga sa svojom posebnom kombinacijom fizičke prakse, svjesnog pokreta i daha pruža posebnu podršku našem cijelom biću.

Postoji sve više istraživanja koja ukazuju na to da redovita joga praksa ima utjecaj na smanjenje simptoma stresa, depresije i anksioznosti. Praksa joge (uključujući disanje i meditaciju) usmjerena je na stvaranje balansirane energije u našem tijelu. Redovitom praksom postiže se osjećaj opuštenosti, povećava se samopouzdanje i razvijamo bolju sliku o sebi te pozitivan pogled na život.

Fokusiranjem na dah i sadašnji trenutak naše se tijelo opušta. Aktivira se parasimpatički sustav, te umjesto tzv. fight or flight reakcije, aktivira se reakcija opuštanja – smanjuju se razine kortizola (“hormon stresa”), snižava se krvni tlak i povećava dotok krvi u sve organe.

Preporučujem ti da pokušaš redovito odvojiti vrijeme u danu koje ćeš posvetiti sebi, posebno onda kada si najviše pod stresom i kada ti se čini da imaš najmanje vremena za to.

Ovaj video će ti pomoći da opustiš cijelo tijelo i um i kreneš na put smanjenja stresa.