3 alata za smanjenje stresa

3-alata-za-smanjenje-stresa

Svakodnevni izazovi su neizbježni i ne postoji čarobni štapić koji može izbrisati sve probleme iz našeg života. I to je dobro – jer život se sastoji od raznih događaja i emocija te kroz sve to moramo proći.

Ipak, kroničan stres nije poželjan.

Vjerujem da sve počinje od malih svakodnevnih koraka i navika, pa tako i smanjenje stresa.

Ove tri tehnike možeš koristiti svaki dan i ne treba ti puno vremena za njih. Ponekad je dovoljno samo nekoliko sekundi da se vratimo u sadašnji trenutak.

1. MINDFUL PAUZA

Kada tijekom dana osjetiš da ti je potreban predah, da se stres nakuplja i moraš ga na neki način otpustiti – napravi kratku svjesnu pauzu.

Na trenutak se umiri, možeš zatvoriti oči ako želiš i usmjeri se na svoj dah. Produbi disanje i samo se usmjeri na proces i osjećaj disanja. Osjeti zrak kada uđe kroz tvoje nosnice, osjeti kako ti se tijelo giba dok dišeš, zamisli kako svoje tijelo puniš energijom kroz duboke udahe.

Dovoljno je samo nekoliko puta duboko udahnuti i izdahnuti kako bi se vratila u sadašnji trenutak.

2. SVJESNO OPUŠTANJE

Ja sam kod sebe primijetila da često tijekom dana imam napeto područje zdjelice i trbuha, te da zadržavam dah. Ti ćeš možda primijetiti da napetost zadržavaš u čeljusti ili negdje drugdje.

Pokušaj se tijekom dana podsjetiti da svjesno otpustiš tu napetost te primijeti da li u nekim situacijama zadržavaš dah. Cilj nikako nije osuđivati se, već promatrati svoje navike potpuno neutralno i svjesno utjecati na njih.

Ponekad ćeš se možda morati i više od desetak puta dnevno podsjećati da otpustiš napetost i to je sasvim normalno.

3. 5 MINUTA JOGE

Tjelovježba ima odličan učinak na smanjenje razine stresa, pa je svakako poželjno redovito vježbati. Ako imaš svega nekoliko minuta na raspolaganju – i to može biti dovoljno.

Stani na trenutak, usmjeri se na svoj dah i napravi samo nekoliko jednostavnih vježbica (možeš ih raditi i za stolom u uredu).

Ovaj video je odličan primjer vježbica koje možeš raditi za radnim stolom.

Mindfulness i joga zbilja mogu imati jako pozitivan utjecaj na naše zdravlje i posebno na smanjenje stresa, no potrebno je biti strpljiv i dosljedan. Možda nakon prvog puta nećeš osjetiti nikakvu razliku ili će ti čak biti i neugodno npr. duboko disati i usmjeriti se na dah. Glavna ideja mindfulnessa i joge NIJE isprazniti glavu i osjećati se savršeno nakon svake odrađene prakse.

Puno je važnije prakticirati neosuđivanje i razumijevanje za sebe te se svjesno fokusirati na sadašnji trenutak i prihvatiti sve što se u njemu događa.

Možda će ti se činiti kao da za tebe to “ne radi” ili nema smisla, ali onda, nakon nekog vremena, odjednom ćeš shvatiti kako više ne razmišljaš isto. Kako više nisi pod tolikim stresom i kako se lakše nosiš sa svakodnevnim izazovima.

Vanjske okolnosti se možda neće promijeniti, ali tvoja percepcija hoće.

Pričam ti to iz vlastitog iskustva i zato te pozivam da isprobaš – i da si daš vremena. 🙂